external image manuscript.jpg


Abhidhamma piṭaka (sanskritiksi: Abhidharma piṭaka), on Tipitkan (Kolme koria) osista nuorin. Muodostuu lähinnä sutrien systematisointi- ja kommentaarikirjallisuudesta.

Abhidamma pitaka on Tipitakan tunnetuin metafyysinen osio.

Sisältää pohdintoja buddhalaisesta olemassaolosta.


Tekstinäyte:

Elämän vahingoittamista, antamattoman ottamista, väärää puhetta ja aviorikosta ei viisas koskaan ylistä. ... Uhkapeli, naiset ja väkijuomat, tanssi ja laulu, päivällä nukkuminen, yöllä maleksiminen, huonojen tovereiden seura ja kovasydämisyys. Nämä kuusi tapaa turmelevat ihmisen. ... Laskelmoiva hyväksikäyttäjä, niin myös tyhjien lupausten ystävä, ja imartelija, joka miellyttääkseen puhuu, ja tuhlari, joka harhateille johdattaa, näitä neljää viisas kuin vihollista karttakoon ja heidät kaukaa kuin hengenvaaralliset polut kiertäköön. ... Avulias ystävä, ystävä myötä- ja vastoinkäymisessä, ystävä joka tarvittaessa neuvoo ja ymmärtäväinen ystävä, näitä neljää viisaan tulisi pitää ystävinä ja huolehtia heistä, kuten äiti lapsistaan. ... Viisas ja hyveellinen loistaa loimuavan tulen tavoin. Jos hän rehellisin keinoin hankkii omaisuutta, kuten mehiläinen mettä kerää, silloin myös varallisuus karttuu, samoin kuin muurahaiskeko kasvaa kasvamistaan. (Tipitaka, Digha-nikaya III, 180-193)

Lihansyöjä nukkuu rauhattomasti ja on herätessään ahdistunut. Hän näkee kauheita painajaisunia, jotka saavat tukan nousemaan pystyyn. Hänet jätetään yksin tyhjään majaan, hän elää yksinäisenä ja demonit ahdistavat häntä. Toistuvasti hänet valtaa kauhu ja hän vapisee tietämättä syytä. Syöminen on epäsäännöllistä. Hän ei ole koskaan tyytyväinen. (Tripitaka, Lankavatara-sutra VIII)