Buddhalainen filosofia


Kolme koria eli

Tipitaka (Tripitaka)

Munkit, olen vapautunut kaikista inhimillisistä ja jumalallisista siteistä. Te myös, munkit, olette vapaat inhimillisistä ja jumalallisista siteistä. Menkää nyt, ja vaeltakaa monien olentojen hyödyksi, myötätunnosta maailmaa kohtaan, deevojen sekä ihmisten hyvinvoinnin, ilon ja onnen tähden. Älköön kaksi teistä kulkeko samaa tietä. Julistakaa Oppia, joka on suloinen alusta, suloinen keskeltä ja suloinen lopusta, hengeltään ja kirjaimeltaan. Opettakaa pyhää, täydellistä ja puhdasta elämää. On olentoja, joiden silmiä peittää tuskin lainkaan pöly, mutta elleivät he kuule Oppia, he eivät saavuta vapautusta. Jos heitä opetetaan, he ymmärtävät. (Vinaya Pitaka: Mahavagga I:11,1)

Lukuisten syntymäkiertojen ajan sain kulkea tämän tomumajan rakentajaa etsien, mutta en häntä löytänyt. Syntyminen yhä uudestaan on kärsimystä. Nyt olet nähty, talonrakentaja! Et enää uudelleen rakenna tomumajaa. Kaikki orret ovat murtuneet, kurkihirsi katkennut. Muodostumista irtautunut mieleni on lakkauttanut pyyteet.

Monien syntymien kierroksen kautta olen kulkenut lakkaamatta talon rakentajaa etsien. En löytänyt häntä. Syntyminen yhä uudestaan on kärsimystä. Nyt olen nähnyt sinut, talonrakentaja! Etpä enää rakenna taloasi. Kaikki orret ovat murtuneet, kurkihirsi on katkennut. Nirvanaa lähestynyt mieleni on saavuttanut halujen lakkaamisen. (Tipitaka, Dhammapada, 153-154)

Vaikka ei olisikaan tuonpuoleista maailmaa eikä hyvien ja pahojen toimintojen hedelmiä eikä seuraamuksia, siitä huolimatta olen tässä elämässä vapautunut vihasta, pahansuopuudesta ja ahdistuksesta ja elän onnellisena. (Tipitaka, Kalama sutta, Anguttara-nikaya, I, 188-193)

Linkkejä:
http://www.nic.fi/~lapin/tekstit.htm