Taolaisuus


Taon tie:

Se Tao, jota voidaan määritellä, ei ole Ikuinen Tao. Se nimi, joka voidaan mainita, ei ole Taon todellinen nimi. Se Tao, joka oli ennen taivasta ja maata, on nimetön ei-olevainen. Nimellinen olevainen on kaikkien olioiden Äiti. Sen tähden ihminen etsii ei-olevaisen Ensimmäistä Mysteeriota, kun olevainen näyttää hänelle, mitä ei-olevaisesta on syntynyt. Olevainen ja ei-olevainen ovat yhtä kaikessa muussa kuin nimessä. Tätä näennäisten vastakohtien samaisuutta minä nimitän Syvyydeksi, suureksi Pohjattomuudeksi, Kummastuksen Avonaiseksi Oveksi. (Tao Te King)

Totuuden sanat ovat aina paradoksaalisia. (Tao Te King)

Tuhannen virstan matka alkoi yhdestä askeleesta. (Tao Te King)

Ei ole suurempaa tuskaa kuin tyytymättömyys. (Tao Te King)

Viisas on ainoastaan tekemisissä sen kanssa, mikä on ennakkoluulotonta. Hän opettaa käyttämättä sanoja; hän työskentelee ponnistamatta; hän valmistaa omistamatta; hän toimii etsimättä toiminnan hedelmiä; hän suorittaa työnsä valmiiksi ottamatta lainaa; ja kun ei hän väitä mitään omakseen, ei voi sanoa hänen milloinkaan menettävän mitään. (Tao Te King)

Tao on rajaton; sen syvyys on kaiken olevaisen alku. Se tekee särmäiset kappaleet pyöreiksi; se saa aikaan järjestyksen epäjärjestyksestä; se pimentää loistavuuden, se on kokonaan hiljaa ja puhdas. En tiedä kuka sen synnytti. Se on vanhempi Jumalaa. (Tao Te King)

Suurin hyve on kuin vesi.

Vesi on kaikkeen hyvä.

Se pääsee pääsemättömimpiinkin paikkoihin vaivatta.

Sen tähden se on Taon kaltainen.

Se on hyveellinen niin kuin sydän olemalla syvä.

Antamalla itsensä alttiiksi on sillä rakkauden hyve. (Tao Te King)


Linkkejä:
http://www.uskonnot.fi/uskonnot/view?religionId=10
http://www.peda.net/veraja/posio/lukio/oppiaineet/elina/uskonto/ue1/6
http://fi.wikipedia.org/wiki/Taolaisuus